Okiem przyrodnika – Cebula

Drugi artykuł konkursowego cyklu “Okiem przyrodnika” poświęcony jest jednemu z najpospolitszych warzyw – cebuli. Tak o tej roślinie pisała Wisława Szymborska:


Co innego cebula. 
Ona nie ma wnętrzności. 
Jest sobą na wskroś cebula 
do stopnia cebuliczności. 
Cebulasta na zewnątrz, 
cebulowa do rdzenia, 
mogłaby wejrzeć w siebie 
cebula bez przerażenia.

Laureat poprzedniej edycji konkursu – Michał Janus – przybliża czytelnikowi cebulę podając garść informacji mniej lub bardziej znanych.

CEBULA

Ulubione warzywo większości Polaków. Znana jest już od bardzo dawna. Pierwsze rysunki tego warzywa pochodzą z Palestyny sprzed 5000 lat p.n.e. Cebula towarzyszyła ludziom przez większość ważnych okresów historycznych – od epoki brązu, przez starożytny Egipt i Rzym – gdzie pełniła ważną rolę – aż do czasów dzisiejszych.

W budowie cebuli możemy wyróżnić łodygę, tzw. piętkę, liście – czyli część jadalną, kwiaty, owoce oraz korzeń osiągający od 30-40 cm długości.

Cebula zawiera mnóstwo substancji bakteriobójczych, witaminy C, B1, B2, B3, B6, poprawia odporność a dodatkowo dobrze działa na świąd po ukąszeniach owadów, wrzody, trawienie, kaca i wiele innych.

Istnieje bardzo dużo odmian cebuli, ale do najpopularniejszych należą cebula zwyczajna (żółta) i czerwona.

Michał Janus 3bg

Adam Balon

Nauczyciel biologii i opiekun szkolnego kółka ekologicznego. Specjalista w zakresie bioróżnorodności przyrody Siemianowic Śląskich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *